Valikko Sulje

Ulkoporealtaan veden vaihto

Ulkoporealtaan veden vaihto tehdään aina, kun vesi on likaista, eikä se reagoi vedenhoitoaineisiin. Veden vaihtoväli on noin 2 – 4 kertaa vuodessa, mutta tämä riippuu todella paljon altaan käyttöasteesta ja vedenhoidosta. Ennen tyhjennystä altalle kannattaa aina tehdä putkiston puhdistus siihen tarkoitetun tabletin tai nesteen avulla.

Veden tyhjennys

Ota ensimmäiseksi altaasta pois virta. Altaan tulee olla sammutettuna veden vaihdon aikana. Allas tyhjennetään altaan sivussa olevan tyhjennysaukon kautta tai vaihtoehtoisesti uppopumpun avulla. Uppopumpun avulla allas tyhjenee huomattavasti nopeammin. Vedä tyhjennysventtiili ulos altaan sivusta ja poista kierrekorkki. Mikäli tyhjennät uppopumpun avulla, sijoita uppopumppu altaan syvimpään kohtaan.

Kun allas on tyhjentynyt vedestä, kannattaa se pestä huolellisesti ennen uuden veden lisäämistä. Huuhtele altaasta mahdolliset pesuaineet huolellisesti pois, jotta uusi vesi ei ala vaahtoamaan. Pesuaineita ei saa allasvedestä pois muuten kuin vaihtamalla vesi. Muista myös pestä suodattimet hyvin, ettei niiden mukana vanhan altaan epäpuhtaudet siirry uuteen veteen!

Veden täyttö

Täytä allas aina suodatinlokeron kautta, jotta vältät mahdollisen ilmalukon! Täytä allas niin, että ylimmät suuttimet jäävät reilusti veden alle. Yleensä nyrkkisääntönä täyttökorkeuteen on 1 cm niskatyynyn alapuolelle. Jos omistat altaan, jossa ylimmät suuttimet jäävät tällöinkin vesirajan alapuolelle, lisää vettä.

Kun altaassa on uusi vesi, voit kytkeä ulkoporealtaan taas päälle. Seuraavaksi sinun tulee tasapainoittaa allasvesi ja tehdä shokkiklooraus. Testaa allasvesi testiliuskan avulla ja jos jokin vesiarvo näyttää yli tai ali suositun rajan, tee tarvittavat toimenpiteet. Laita ulkoporealtaan kaikki pumput päälle aina, kun lisäät kemikaaleja ja anna veden sekoittua altaassa noin 5 minuuttia. Shokkiklooraus tarkoittaa noin 3 kertaista määrää klooria normaaliannosteluun nähden. Shokkikloorauksen tarkoitus on desinfioida allasvesi. Jätä altaan kansi auki noin 15 minuutiksi aina, kun lisäät klooria, jotta ylimääräinen kloori haihtuu altaasta, eikä syövytä ulkoporealtaan kantta.