Valikko Sulje

TOIMENPITEET HÄIRIÖTILANTEISSA TALVELLA

Ulkoporealtaat on tehty varmatoimisiksi ja oikein huolletun altaan häiriötilanne on yleensä harvinainen. Tällainen voi silti tapahtua myös viikonloppuna tai juhlapyhinä, jolloin huoltopalvelut eivät heti ole saatavilla. Talvella ja erityisesti kovilla pakkasilla sekä lumimyrskyjen yhteydessä on Suomessakin sattunut pitkiä sähkökatkoksia. Oikea toiminta häiriötilanteessa on avainasemassa seurannaisvahinkojen välttämiseksi – riippumatta siitä onko vika sähköverkossa tai altaan toiminnoissa.

Nordpool-ulkoporeallas-vaalea allaskuori ja tumma ulkopanelointi-talvi
1. ÄLÄ TYHJENNÄ ALLASTA PAKKASELLA

Nordpool- ja Svenska Bad-ulkoporealtaat, kuten useimmat muutkin allasmerkit on suunniteltu niin, että altaassa oleva lämmin vesi ja sen mukana lämpöenergia siirtyy altaan tekniikkaan myös siinä tilanteessa, kun sähkövirta tai altaan lämmitin ja pumput lakkaavat toimimasta. Altaat ovat kokemuksen mukaan selviytyneet pakkasaikaankin usean päivän sähkökatkoksista ilman vaurioita, jos allas on oikein suojattu eli suojakansi on tiiviisti kiinni ja altaan ilmanottoaukot ovat suojassa tuulen vaikutuksilta.

2. ALTAAN SUOJAAMINEN

Silloin kun altaasta ei tule vettä ulos ja vesi on vielä lämmintä, kannattaa varmistaa, että lämmintä (min. +20C) vettä on altaassa riittävästi, eli kaikki suuttimet ovat veden peitossa. Huomioi, että altaan pohjalla veden lämpötila pumppujen pysähdyttyä on huomattavasti alhaisempi kuin pintavesi! Mikäli oletettavaa on, että allasta ei saada syystä tai toisesta käyntiin, kannattaa varmistaa se, että kaikki ilmanottoaukot ja laitetilan puoli on hyvin suojattu: Peitä ilmanottoaukot esimerkiksi matolla, solumuovilla tai vastaavalla tuulta suojaavalla ja lämpöä eristävällä materiaalilla. Jos muuta suojaa ei ole, lumiaikana kannattaa lapioida altaan ympärille runsaasti lunta, joka on tunnetusti myös hyvä eriste.

3. LÄMPÖENERGIAN YLLÄPITO

Mikäli on kova pakkanen tai toimintahäiriö kestää kauan, varmista että altaan vesi ja tekniikka pysyvät lämpimänä. Altaaseen saadaan enemmän lämpöenergiaa esimerkiksi lisäämällä altaaseen lämmintä vettä. Tämä on usein riittävä menetelmä silloin, jos allas on täyseristetty. Jos allas ei ole täyseristetty ja altaan laitetilassa ei ole talvieristystä, kannattaa varmistaa lämpöenergian ylläpito lisätoimenpiteillä.

Seuraavat menetelmät ovat tehokkaita silloin, kun sähköä on saatavissa: Laita altaan laitetilaan pieni lämmitin, esimerkiksi auton sisätilan lämmitin tai pakkasvahti, jossa on ylikuumenemissuojaus. Lämmitintä ei saa laittaa liian suurelle teholle, vaan jäätyminen estetään jo suhteellisen pienellä lämpöenergialla. Sijoita lämmitin niin, että mikään osa laitetilassa ei voi ylikuumentua ja vaurioitua. Seuraa allasta ja lämmittimen toimintaa. Mikäli edellä mainittu menetelmä ei onnistu, voidaan altaan sulana pysyminen useimmiten varmistaa myös helposti löytyvällä allasvarusteella – uppopumpulla! Uppopumput ovat tyypillisesti 400-800W tehoisia ja suuri osa pumpun tehosta menee lämpöenergiaksi. Pumpulla voidaan kierrättää vettä altaassa sisäisesti, jolloin myös lämpöenergia jakautuu tasaisesti. Tunnetusti virtaava vesi pysyy sulana. Sijoita pumppu niin, että se pysyy paikoillaan ja anna sen pumpata vettä altaassa, kannen ollessa suljettuna. Muista seurata pumpun toimintaa riittävän usein.

4. EMME SUOSITTELE ALTAAN TYHJENTÄMISTÄ

Altaan talvityhjentämiseen liittyy aina jäätymisriski, koska pumppuihin ja lämmitysjärjestelmään jää helposti vettä. Tyhjennettäessä putkistoon jäänyt vesi jäätyy todella nopeasti, ja allasta todennäköisesti ei saada enää häiriön poiston jälkeen normaalisti käyntiin. Jäätymisvaurioiden korjaus on tehtävä lämpimissä sisätiloissa, eli jos päätät kuitenkin tyhjentää altaan, siirrä se heti lämpimään sisätilaan.

5. HUOLTOPYYNTÖ

Ilmoita huoltopyyntösi allashuoltoon (huolto@svenskabad.fi) mielellään kirjallisesti ja kerro tilanteesi mahdollisimman tarkasti. Näin arjen koittaessa huolto voi ryhtyä tarvittaviin toimenpiteisiin.

6. MUISTA MYÖS, ETTÄ SÄHKÖN TOIMITTAJA TAI VAKUUTUSYHTIÖSI VOI AUTTAA VAHINKOTILANTEISSA.

Kaipaatko lisätietoja?

Soita tai laita sähköpostia huoltotiimillemme! Palaamme asiaan mahdollisimman pian.

SOITA MEILLE

huolto@svenskabad.fi